Éves beszámoló 2022

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Made in Kecskemét

Letöltés

Éves beszámoló 2022 (.pdf, 2.1M)

#Előszó

Az egyetlen állandó a változás maga

írta egyszer Hérakleitosz.

Ez a mondat mintegy 2500 év után is aktuális és nagyon találóan jellemzi az autóipar jelenlegi helyzetét.

2022 kihívásokkal teli esztendő volt a kecskeméti Mercedes-Benz gyár számára - és ugyancsak a kecskeméti gyár nagyszerű csapata volt a garancia arra, hogy sikeresen zárhattuk az évet. A Mercedes-Benz filozófiája az embereket állítja a középpontba, ezt bizonyítja bérmegállapodásunk is, amelyet 2022 végén kötöttünk meg a szakszervezetekkel.

Tovább olvasomBezár

#Stratégia

Mercedes-Benz Group AG

Stratégiai célunk változatlan: a világ legkívánatosabb autóinak előállítása.

Márkánk középpontjában továbbra is a luxus kategória áll, ugyanis ez a szegmens biztosítja számunkra a legnagyobb növekedési lehetőséget. Folytatjuk az átalakulást az elektromobilitás és az átfogó digitalizáció terén úgy, hogy a folyamatban a fenntarthatóság vezérelve stratégiának alapvető eleme.

Tovább olvasomBezár

#Gyártás

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár meghatározó szerepet tölt be a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatában: ezt igazolja a 2022 júliusában bejelentett új modellek sorozatgyártásba történő integrálása is.

2022 októberében kezdődött meg a termelés a kecskeméti gyártóhelyszín második, mintegy 23 ezer négyzetméteres présüzemében. Az üzem helyben gyártott alkatrészekkel látja el a Magyarországon készülő kompakt gépjárműveket, ezzel is növelve a "Made in Kecskemét" alkatrészek számát világszerte. A több mint százmillió euró értékű beruházás az eredeti terveknek megfelelően, két év alatt valósult meg. Az új présüzem hozzájárul a kecskeméti gyár termelési rendszerének rugalmasságához, ugyanakkor stabil foglalkoztatást és hosszú távú tervezhetőséget biztosít jelenlegi és leendő munkatársaink számára.

Tovább olvasomBezár

#Képzés

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár az elmúlt években folyamatosan bővítette a duális képzésben való szerepét, amely 2022-ben tíz éves jubileumához érkezett. A kecskeméti Neumann János Egyetemmel együttműködésben elsőként a járműmérnök szak indult el 2012-ben, amely kijelölte és megalapozta a felsőoktatási intézmény és a gyár közötti együttműködés hosszú távú sikerét. Ez az oktatási forma mára már hét szakon biztosít felsőfokú képzést a diákoknak. A járműmérnök képzés mellett gépészmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser, logisztikai mérnök, gazdálkodás és menedzsment, valamint nemzetközi gazdálkodás szakirányon szerezhetnek duális diplomát a hallgatók.
A Mercedes-Benz kecskeméti gyára stratégiai kérdésként tekint a jövő járműipari szakemberinek képzésére, éppen ezért a duális képzésben részt vevő felsőoktatási hallgatók a legmodernebb eszközökön és gyártásközeli környezetben ismerik meg a szakma alapjait és továbbfejleszthetik tudásukat. Hallgatóink elismert szakemberektől tanulnak, megismerik a termelési rendszert és annak felépítését, illetve a gyár mérnökeinek napi munkáját. Tekintettel a jelentős infrastrukturális fejlesztések, valamint új technológiák, eljárások elsajátításának szükségességére, megkezdtük duális programjaink bővítését a jövő járműipari szakemberinek gyakorlatorientált képzésének biztosítására.

Tovább olvasomBezár

#Társadalmi felelősségvállalás

Magyarország egyik legnagyobb munkaadójaként elkötelezettek vagyunk a társadalmi fenntarthatóság és a szociális felelősségvállalás iránt. A vállalat sikerei és folyamatos fejlődése elképzelhetetlenek lennének a város és környéke lakóinak támogatása nélkül, ezért a gyár vezetése és dolgozói mindent megtesznek, hogy visszaadjanak az őket befogadó nagyszerű közösségnek. Elszántságunkat bizonyítja, hogy egész évben segítséget nyújtunk a kecskeméti és a városkörnyéki kulturális, sport és szociális ügyeket támogató szervezeteknek.

Tovább olvasomBezár

#Környezetvédelem

Vállalatunk 10 éve hitelesített EMAS Környezetvédelmi vezetési rendszert működtet. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a Mercedes Konszern irányelveivel összhangban, elkötelezett a fenntartható fejlődés, ezen belül a klíma- és környezetvédelem iránt. A környezeti teljesítményünk kiértékelése a környezeti nyilatkozatunkban jelenik meg, mely honlapunkon érhető el. A környezetvédelem területén az érdekelt feleink részére garantáljuk az átláthatóságot, mellyel bizalmat teremtünk egymás között. Éves környezetvédelmi céljainkat a környezeti tényezők és hatások figyelembevételével határozzuk meg, amely során mindenkor kiemelt figyelmet fordítunk az energiafelhasználás, az emisszió, immisszió és a környezeti elemek felhasználásának csökkentésére, valamint a hulladékgazdálkodás optimalizálására.

Vállalatunk tevékenységére két egységes környezethasználati engedély (IPPC) vonatkozik. 2021-ben a felületkezelés technológiájára vonatkozó engedélyünket sikeresen megújítottuk az 5 éves felülvizsgálati ciklusban. A gyár területén található erőmű engedélyének megújítása a 2022-es évben megvalósult. Környezetvédelmi engedélyünk módosítására 2022-ben, gyárunk bővítése miatt volt szükség.

Tovább olvasomBezár

#Pénzügyi helyzet

Éves beszámoló 2022

GYÁRTÁSI DARABSZÁM

A kecskeméti gyárban a két új modell bevezetése mellett előállított kompakt autók száma 2022-ben: több mint

152000
darab

Éves forgalom

A Társaságunk által realizált nettó árbevétel
2022-ben:

4
Milliárd EUR

Adózás utáni nyereség

A Vállalat adózas utáni nyeresége
2022-ben:

91,9
Millió EUR

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a Mercedes-Benz AG 100%-os leányvállalatként kecskeméti székhelyén a Mercedes-Benz kompakt gépjárművek családjához tartozó modelljeit (CLA Coupé, CLA Shooting Brake, A-osztály és annak hibrid verzióit, valamint a tisztán elektromos EQB-t) állítja elő. A magyarországi gyárban készülnek továbbá Mercedes-AMG Performance kompakt modellek is.

Napjaink kihívásokkal teli gazdasági és versenypiaci környezetében a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. továbbra is az értéket, a stabilitást és a kiváló minőséget képviseli, ezzel pedig tovább erősíti pozícióját Magyarország vezető vállalatai között és a hazai járműiparban. A gyár közössége továbbra is joggal lehet büszke az elért eredményekre.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a nehézségek ellenére 2022-ben több mint 152.000 járművet gyártott, valamint 4,0 milliárd euró árbevételt realizált a beszámolási időszakban. A társaság tevékenységét kizárólag a kecskeméti székhelyén és telephelyén végzi.

Tovább olvasomBezár