Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Éves jelentés 2023

Tartalom

Stratégia

Stratégia

Gyártás

Gyártás

Képzés

Képzés

Társadalmi felelősségvállalás

Társadalmi felelősségvállalás

Környezetvédelem

Környezetvédelem

Pénzügyi helyzet

Pénzügyi helyzet

Für die deutsche Version des Jahresberichts klicken Sie bitte auf den untenstehenden Button:

Jahresbericht 2023

Előszó

A kihívásokkal teli környezet ellenére 2023 igazi mérföldkő volt a kecskeméti Mercedes-Benz gyár történetében. A Mercedes-Benz üzleti tervének részeként megvalósuló több mint 1 milliárd eurós beruházás egyértelmű elköteleződést jelent a telephely, és annak a konszern globális termelési hálózatában betöltött szerepe mellett. A hangsúly a gyártósorok rugalmasabbá tételének folytatásán, a digitalizáción és a fenntarthatóságon van.

Sikereink elsősorban a kecskeméti kollégák immár több mint tíz éve tanúsított magas szintű szakértelmének, lelkiismeretes munkájának és elhivatottságának köszönhető. Ambiciózus céljaink elérésében számítunk kollégáinkra, a fókuszban munkatársaink és az ő elégedettségük áll. Ennek eredményét belső felmérések mellett olyan, 2023-ban elnyert rangos elismerések is alátámasztják, mint a 3. helyezés a Randstad Az év legvonzóbb munkáltatója díjon, amelyen az elmúlt 10 év során 9 alkalommal szerepeltünk a dobogón, valamint a PwC 2023 Legvonzóbb Munkahelye díjának második helye az autóipari gyártó kategóriában és harmadik helye az összesített kategóriában.

Csapatunk további fejlődése ugyanakkor hosszú távon is kiemelt célunk: a Mercedes-Benz számára a munkavállalók következő generációjának biztosítása és a fiatal szakemberek támogatása központi jelentőségű. 

Vállalatunk a duális képzés úttörője Magyarországon: a kecskeméti Neumann János Egyetemmel közösen kidolgozott képzési programunk 2012 óta sikeresen működik. 

A hallgatók az egyetemi oktatás mellett a jelen kor és a jövő kihívásainak megfelelő gyakorlati ismereteket kapnak, megkönnyítve ezzel a munkaerőpiacra való belépést. A képzésben résztvevők elmélyült szaktudást szerezhetnek Magyarország egyik legmodernebb képzési központjában – a Mercedes-Benz Academy Kecskemét 2023-ban ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját és a jövőben folyamatosan fejlődik tovább.

A gyárbővítés a legmagasabb minőségű műszaki paraméterek mentén, a jelenleg elérhető legmodernebb technológiának megfelelően valósul meg. 

Kiemelt figyelmet fordítunk a környezettudatosságra, a fenntartható fejlődésre és a környezet védelmére. 

Az energiával való felelősségteljes bánásmód, a légszennyezés elleni védelem, a hulladék- és hőgazdálkodás nemcsak a jövő generációi számára kulcskérdések, hanem stratégiai fontosságú tényezők konszernünk számára is.

A fenntarthatóság és a klímavédelem a Mercedes-Benz Group AG vállalati stratégiájának kulcsfontosságú sarokkövei. A Mercedes-Benz saját járműgyártó telephelyei 2022 óta mérleg szerinti szén-dioxid-semlegesek, 2030-ra pedig a tervek szerint a gyártás energiaszükségletének több mint 70 százalékát megújuló energiával fedezik. A Mercedes-Benz termelési hálózatának célkitűzése, hogy 2039-re 100 százalékban megújuló energiát használjon.

A vállalat életében jelentős változás, hogy Christian Wolff távozott telephelyvezetői pozíciójából. A teljes kecskeméti csapat nevében köszönjük Christian Wolff sokéves munkáját, és minden jót kívánunk neki a nyugdíjba vonuláshoz. 2024. január 1-jétől Jens Bühler tölti be a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.) telephelyvezetői pozícióját és CEO funkcióját.

A Mercedes-Benz továbbra is a márka ígéretére összpontosít, miszerint a világ legvonzóbb járműveit építi. A Mercedes-Benz stratégiailag továbbra is fókuszált és taktikailag rugalmas marad, valamint megteremti a szükséges feltételeket a teljesen elektromos meghajtásúvá váláshoz.

Az átalakulás ütemét a piaci feltételek és az ügyfelek kívánságai fogják meghatározni. A vállalat a különböző vásárlói igények teljesítésére készül, akár teljesen elektromos hajtással, akár villamosított belső égésű motorral – szükség esetén akár a 2030-as évekig.

A kecskeméti csapat teljes mértékben elkötelezett, és az is marad. 

A gyárbővítésnek és a modellpaletta bővítésének köszönhetően telephelyünk stratégiailag optimális helyzetben van a jövőre nézve. Már most várjuk az új kihívásokat!

 

Tovább a következő fejezethez - Stratégia

Tovább a következő fejezethez - Stratégia