Sajtóinformációk: www.media.daimler.hu

További információ és sajtókapcsolatok:

Paulin Krisztina

E.mail: krisztina.paulin@daimler.com

Kecskeméten is gyártani fogják az új Mercedes-Benz A-osztályt

2018. február 2-án Amszterdamban jelentették be, hogy idén tavasztól Kecskeméten is megkezdik az új Mercedes-Benz A-osztály gyártását. Az újgenerációs modellt Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke, a Mercedes-Benz Cars vezetője mutatta be a jelenlévő újságíróknak. Az új kompakt osztályú modell a legmodernebb technológiákat alkalmazza.
Az új Mercedes-Benz kompaktautó család gyártása öt termelési egységben, három kontinensen indul be 2018-ban. A rastatti központ mellett Kínában, Finnországban és Mexikóban, valamint tavasztól Magyarországon is. A típus amszterdami premierjén elhangzott, hogy kecskeméti gyár kiemelt jelentőséggel bír.
A Kecskeméten 2012 márciusában megnyitott üzem az első Németországon kívüli európai Mercedes-Benz személyautó gyár. Az ötszázezredik itt gyártott jármű 2016 februárjában gördült le a gyártósorról. A B-osztály mellett az összes CLA és CLA Shooting Brake itt készül a világ minden országa számára. 2018-ban pedig az új A-osztály is csatlakozik a magyar helyszín gyártási termékpalettájához. A sportos megjelenésű új A-osztály márciustól lesz megrendelhető, a piaci bevezetés pedig tavasszal indul Európában, így Magyarországon is.

Ajándékozz mosolyt! - Adománygyűjtés a rászorulóknak

Harmadik alkalommal szervezett karácsonyi adománygyűjtést a kecskeméti Mercedes-Benz gyár. Az idei „Ajándékozz mosolyt!” jótékonysági akció keretében a vállalat munkatársai november eleje óta gyűjtötték az ajándékokat nehéz sorsú családok számára. Az idei évben is mintegy 200 doboznyi ajándék gyűlt össze, amelyet a Kecskeméti Család-és Gyermekjóléti Központ és a kiskunfélegyházi KAPOCS Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény juttat el az érintett családok gyermekeinek. Az ünnepélyes átadáson Christian Wolff ügyvezető igazgató, illetve a gyár igazgatói személyesen adták át az ajándékokat. A gyár kapuja előtt 11 méter magas, 5,6 méter átmérőjű tűzifából összeállított - fenyőfát jelképező - karácsonyi installáció épült fel, amelynek alapanyagát a vállalat rászoruló családoknak ajánlotta fel. A 200 mázsa tűzifát a Kecskeméti Család-és Gyermekjóléti Központ a Városi Szociális Közalapítvány, valamint a Kunszállási Gyermekekért Alapítvány közreműködésével juttatja el a rászorulók részére a Mercedes-Benz.

Tűzifából épített adományfa a Mercedes-Benz gyárnál

Fénybe öltözött a Hello Wood szervezet különleges karácsonyfája, amelyet a Mercedes-Benz gyár állíttatott fel a gyár előtti sétányon. A 20 tonna tűzifából álló, 11 méter magas és 5,6 méter átmérőjű ünnepi installáció kívül elbűvölő fényjáték, belül csöndes meghittség.
A tűzifából épített adományfa jó szolgálatot tesz a helyi közösségeknek: a fát a vállalat még az ünnep előtt eljuttatja környékbeli rászoruló családoknak, hogy mindenki kellemes melegben tölthesse a legszebb téli estét. Christian Wolff ügyvezető igazgató és a menedzsment munkatársai december 6-án csokoládé mikulásokkal lepték meg a kecskeméti gyárba érkezőket: a dolgozókat és vendégeket egyaránt, összesen 6.500 csokoládémikulást osztottak szét.

Bajusznövesztés a prevencióért

Egészséghónapot szervezett a Mercedes-Benz gyár: a vállalat munkatársai – nők és férfiak – egy szűrőbuszon különféle térítésmentes szűrővizsgálatokon vehettek részt a gyártelepen, hogy megelőzhetőek legyenek a magyar lakosságot sújtó népbetegségek. A szűrőbuszban a korábbi évekhez hasonlóan urológiai és tüdőszűrő vizsgálatokat, illetve prosztata-, méhnyak-, petefészek-, bél- és bőrrák szűréseket végeztek az orvosok. A szűrővizsgálatokon összesen 824-en vettek részt. A dolgozói közösség számos férfitagja idén is csatlakozott a MentsManust Mozgalomhoz, és bajuszt növesztettek, ezzel is felhívva a figyelmet a prosztatarák megelőzésének fontosságára. A hölgy dolgozók bajuszos kitűzőt viseltek. A MentsManust Mozgalom „Férfi Egészséget Támogató Intézmény” címet adományozott az autógyárnak. A legszebb bajusz tulajdonosa Gál Attila lett, aki egy évig viselheti a Bajusz Király rangot. A vállalat 1,5 millió forint támogatást ajánlott fel a MentsManust Mozgalomnak további prevenciós kampányok számára.

Diplomát kaptak a Mercedes-Benz művezetői

Megkapták diplomájukat a Magyarországon egyedülálló ipari művezetőképzés első végzős hallgatói Kecskeméten. A hiánypótló program különlegessége, hogy egy eddig nem létező képzési kategóriát teremtett Magyarországon. A Német-Magyar Iparkamarával közösen szervezett képzésen – az első ciklus zárásaként – a Mercedes-Benz gyár tizenöt szakembere tett sikeres vizsgát, és vehette át a végzettségét igazoló, magyar-német diplomát. Az ötéves képzési projekt során évente több csoportban, összesen 180 szakember vehet részt a Mercedes-Benz gyár különböző üzemegységeiből a képzéseken, amely hozzájárul ahhoz, hogy magas szintű felkészültséggel rendelkező művezetők dolgozzanak minden területen, s gyorsabb és hatékonyabb problémamegoldásra legyenek képesek. A résztvevők a képzés segítségével a mindennapi munkájukat támogató, gyakorlatban is jól használható elméleti tudást szereznek, de a tapasztalatgyűjtés a vezetői ismereteik széleskörű bővítéséhez is hozzájárul.

Faültetés a gyár területén

A dolgozók a gyárhoz vezető úton 900 fát ültettek el a környezetvédelem és a természetszeretet jegyében. A fák egy-egy gyermeket szimbolizálnak, akik a gyár indulása óta, az elmúlt 5 évben születtek a dolgozók családjaiban. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az elmúlt 5 évben számos fontos társadalmi célú kezdeményezést indított, amely a zöld gondolat jegyében fogant. A vállalat „Zöld Gyár Programja” során eddig számos alkalommal ültettek fákat, tujákat. A gyár megépítésekor több mint 3.000 juhar- és kőrisfát telepítettek a gyár területére. Majd 2015 végén összesen több mint 1.500 tuja kezdett új életet a szerelde északi logisztikai területénél és az óvodánál. 2016-ban újabb 600 különleges kínai császárfát ültettünk el a tesztpálya mentén. Utóbbiak különlegessége, hogy rendkívül gyorsan nőnek, megkötik a szálló port és az autók által kibocsátott szén-dioxidot.

Képzési központot épít a Mercedes-Benz gyár

8000 négyzetméteres képzési központ építése kezdődött meg Kecskeméten, elsősorban a duális képzésben résztvevő középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára. Az ünnepélyes alapkőletételen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester asszonya is részt vett. Mercedes-Benz Academy Kecskemét elsősorban a duális diákok, hallgatók számára nyit teret és a legkorszerűbb oktatási eszközöket biztosítja 2018 szeptemberétől. A Mercedes-Benz duális szakképzésben, szeptemberben 175 diák, főiskolai szinten további 40 hallgató kezdte meg tanulmányait.

Fagyinap a hőségben

Hétezer darab jégkrémet osztottak szét a Mercedes-Benz gyárban, hogy ezzel hűsíthessék magukat a kánikulában a dolgozók. Christian Wolff ügyvezető igazgató ötlete volt a fagyinap bevezetése, ő korábban az AMG gyárban honosította meg ezt a szokást. Nem ez az első intézkedés a kánikula idején. Nyár eleje óta minden nap vizet osztanak dogozóiknak, a kijelölt dohányzó helyek fölé pedig árnyékoló vitorlákat szereltettek fel. A legfontosabb azonban, hogy idén nyáron megoldották az üzem temporálását. Így a gyártósoron dolgozóknak sem kell szenvedniük a nagy melegtől.

7. alkalommal rendezte meg futóversenyét a Mercedes-Benz gyár

A Mercedes-Benz gyár idén 7. alkalommal rendezte meg futóversenyét, amely hagyományosan az egészséges életmódot, a sportot és az összetartást népszerűsíti. A gyár az idei évben minden nevezett futó után 500 Forintot adományozott az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványnak. Az igen magas résztvevői szám miatt végül az összegyűlt összeget megduplázva, 1.213.000 forinttal támogatta az alapítványt a vállalat.

Rekordévet írt a magyarországi Mercedes-Benz

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött, mintegy 190. 000 gépkocsit gyártottak 2016-ban Kecskeméten, amely 3,8 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest. A vállalat árbevétele a 3,4 milliárd euró feletti értékével némiképp meghaladja a 2015-ös szintet. Munkaadóként és társaságként tavaly 24 millió euró adót és járulékot teljesített a vállalat a magyar állam, illetve a kecskeméti önkormányzat felé.

2016-ban több jelentős beruházásról is döntés született: a jelenlegi gyár bővítése és egy második gyár építése kapcsán is. Az 580 millió eurós beruházásnak köszönhetően 2018-ban elkészül az új, modern karosszériaüzem csarnoka. A második gyár megépítésével pedig 2500 új munkahelyet teremt a Mercedes-Benz Magyarországon. A Mercedes-Benz Hungária Kft. is kimagaslóan sikeres évet zárt 2016-ban csaknem 80 milliárd forintos forgalmával, mely 30 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest.