Sajtóinformációk: www.media.daimler.hu

További információ és sajtókapcsolatok:

E.mail: kommunikacio@daimler.com

A két nemzet színeivel ünnepelte Kecskemét város napját a Mercedes-Benz gyár

A gyár a termelés 2012-es kezdete óta nemcsak Bács-Kiskun megyében és a dél-alföldi régióban, hanem országos szinten is az egyik legmeghatározóbb vállalattá és egyik legnagyobb foglalkoztatóvá vált. A Mercedes-Benz gyár és Kecskemét városa ezer szálon kötődik egymáshoz: akár a munkahelyekre, az infrastruktúra fejlesztésére, vagy a helyi beszállítói kör bővülésére gondolunk, a magyarországi gyártóhelyszín komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

A gyár egy különleges színösszeállítású flottával, a magyar és német nemzeti színű lobogók színeit felvonultató autókkal ünneplte október 2-án Kecskemét város napját, a közös munkát és eredményeket. A patagónia-vörös színű, Kecskeméten gyártott Mercedes-AMG CLA 35 modellt a Mercedes-Benz Academy Kecskemét tanulói a következő hetek során egy projektmunka keretében matt pirosra festik még. A zöld színű autó külön érdekessége, hogy a modell ebben a színben igazi kuriózum, egyedi példány, hiszen nincs sorozatgyártásban és kereskedelmi forgalomban sem kapható. A színt a kecskeméti gyár fényezőüzemében egy egyedülálló gyári projekt keretében kapta meg az autó: a csúcsminőséget képviselő végeredmény ugyanakkor a különböző szakterületeken dolgozó kollégák együttes, összehangolt munkáját dicséri.

MBMH galeria HU

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár: legördült a gyártószalagról az első hibridautó

A Mercedes-Benz folyamatosan bővíti a Plug-in Hybrid hajtással rendelkező EQ Power kínálatát. A vállalat kompaktautó-családjának két hibridmodelljét, a CLA 250 e Coupét a CLA 250 e Shooting Brake-et is kizárólag Kecskeméten kezdték gyártani. Az első autót egy magyar tulajdonos várja. A Mojave-ezüst metál színű CLA 250 e Coupét dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezette le a gyártószalagról Kecskeméten.

A tavalyi évben háromszor kezdődött meg új modellek sorozatgyártása a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban: az új CLA Coupé-t előbb az új CLA Shooting Brake, majd ősszel a Mercedes-AMG Performance verziói követték. A termelés a világjárvány ellenére az idei évben is sikeresen zajlik. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában április 28. óta a gyártás fokozatosan indult be. A termelés rugalmas felfuttatása lehetővé teszi az aktuális helyzethez való alkalmazkodást, miközben továbbra is a munkatársak és partnerek egészsége a legfontosabb a vállalat számára.

Minden új gyártásindítás komplex előkészületeket igényel, ugyanakkor a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake esetében ez fokozottan igaz volt, hiszen ezúttal hibrid modellek sorozatgyártásáról van szó, amelyek először készülnek Kecskeméten. A gyártásban résztvevő munkatársakat hónapokon keresztül képezték a hibrid modellek esetében alkalmazott egyedi munkafolyamatokra és a gyártásindulást megelőzően több mint 2000 munkatárs részesült speciális munkavédelmi oktatásban. Emellett újdonság még például, hogy a csarnokon belül, azokon a munkaterületeken, ahol a munkatársak dolgoznak az autón, kizárólag elektromos hajtással működnek ezek a gépkocsik.

A kecskeméti csapat felkészültségét és rugalmasságát mutatja, hogy az új hibrid modellek bevezetése során mind a technikai, mind a munkavédelmi feltételek előkészítése a termelés zavartalan működése mellett zajlott. A gyár történetében most először, a sorozatgyártás megkezdése előtt már több mint egy évvel Kecskeméten, egy erre a célra kialakított csarnokban épülhettek meg az első prototípusok, amely nagy előrelépés a gyárban működő folyamatfejlesztői tevékenységben.  

MBMH galeria HU

Madárbarát Munkahely díjat kapott a Mercedes-Benz gyár

A madarak életterének védelme érdekében hozott intézkedésekkel 2020-ban a kecskeméti Mercedes-Benz gyár elnyerte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által átadott Madárbarát Munkahely címet.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár munkatársai folyamatosan zöldítik a gyár közvetlen környezetét: az elmúlt 7 évben csaknem 2300 fát és több mint 93 ezer bokrot ültetettek el a gyár területén. Számos állatfaj, illetve rengeteg különböző növény él harmóniában, az ipari termelés közvetlen környezetében.

A környezettudatos szemlélet támogatására 2020 májusától elindult egy környezetvédelmi program „Keep it green” néven, melynek első állomása a Madarak és Fák Napja alkalmából rendezett rendhagyó kiállítás volt a gyár területén. Egy teljes egészében zöld borítású Mercedes-Benz CLA mellett információs táblák mutatták be, hogy milyen sokszínű flóra és fauna van jelen az autógyár közvetlen közelében, illetve milyen stratégiai lépéseket tesz a vállalat a környezetvédelem érdekében.

A vállalat folyamatosan törekszik arra, hogy a rendelkezésére álló legjobb technológiákat használja, ezzel a lehető legkisebbre csökkentve környezetterhelést. A gyártás 2012-es indulása óta igen jelentős javulást ért el az autógyár az energiahatékonyság, a vízfelhasználás, a szén-dioxid-kibocsátás és a gyártás során keletkezett hulladék újrahasznosítási arányát tekintve. A Mercedes-Benz gyár célja, hogy 2022-től a gyártás teljesen szén-dioxid-semleges legyen.

Újraindul a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

A koronavírus-világjárvány okozta több hetes szünet után a Mercedes-Benz 2020. április 28-tól fokozatosan újraindítja termelését a kecskeméti gyárában. A fokozatos gyártásindítás alatt először egyműszakos, később pedig kétműszakos munkarendben történik majd a munkavégzés.
A gyár legfőbb célja, hogy a termelés újraindulása után is megőrizze munkatársai egészségét, ezért a kollégák védelme érdekében új higiénés és megelőző intézkedéseket vezettek be. A bevezetett új szabályokról és tudnivalókról a gyár minden munkatársa kapott egy tájékoztató kisfüzetet. Az első munkanapon a bevezetett intézkedésekről mindenki egy kötelező oktatás során is értesülni fog.

A cég minden dolgozója számára mosható maszkokat küldött, így már az első munkanapon ebben tudnak érkezni a gyárba. Megváltoztak a gyár területére történő belépés szabályai. A munkatársak munkaruhában és munkavédelmi cipőben érkeznek és sorban álláskor legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani. A leállás heteiben a gyártás munkaállomásait átalakították a minimális 1,5 méteres biztonsági távolság figyelembe vételével, és ehhez igazították magukat a munkafolyamatokat is. Azokon a munkaállomásokon, ahol az 1,5 méter távolság nem tartható, a munkatársaknak kötelező maszkot viselni, illetve vagy védőszemüveget vagy plexi védőmaszkot kell használni. A takarítószolgálat rendszeresen fertőtleníti és takarítja a gyár területét.

Átalakították a pihenőzónákat, meghatározták az egyszerre ott tartózkodók számát. Az étkezésekre és az étkezők, konyhák használatára vonatkozó szabályokat is átalakították. Az adminisztrációs területen azoknak a munkatársaknak, akiknek tevékenysége ezt lehetővé teszi, továbbra is home office-ban történő munkavégzést ajánlják. A megbeszéléseket lehetőség szerint digitális formában kell lebonyolítani.

 

MBMH galeria HU

Ismét sikeres évet zárt a kecskeméti Mercedes-Benz gyár

A járműgyártó vállalat továbbra is Magyarország gazdaságának egyik meghatározó szereplője. Az autógyártó ismét sikeres évet zárt: 2019-ben mintegy 190.000 kompakt autó gurult le a kecskeméti gyártószalagokról, amellyel mintegy 3,7 milliárd eurós nettó árbevételt ért el a vállalat. Ez az eredmény a 2018-ban elért csaknem 3,6 milliárd eurós árbevételhez képest mintegy 2,7 százalékos növekedést jelent.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2019-ben három alkalommal is sikeresen indították el az egymást követő új kompakt modellek sorozatgyártását. Februárban az újgenerációs CLA Coupé első sorozatgyártott példánya gördült le a gyártószalagról, amelyet rövid időn belül, júniusban testvérmodellje, az új CLA Shooting Brake követett. 2019 őszén a kecskeméti gyárban egy éven belül harmadszor indult el sikeres sorozatgyártás, amikor egyszerre hagyták el a gyártósort a kecskeméti kompakt modellek Mercedes-AMG Performance csúcsverziójának első példányai.
A kecskeméti gyár a Mercedes-Benz Cars globális gyártási hálózatában is tovább növelte jelentőségét. A gyár úttörő szerepet tölt be olyan, új gyártástechnológiák alkalmazásában és tesztelésében, amelyeket a sikeres tesztidőszakot követően később a termelési hálózat más telephelyei is átvesznek és alkalmaznak.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sem a 2019-es év termelési és a pénzügyi eredményei, sem pedig a modellpaletta szinte teljes megújulása nem lett volna megvalósítható a gyár elkötelezett, motivált és hozzáértő csapata nélkül.

 

MBMH galeria HU

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár nyerte meg a Daimler környezetvédelmi pályázatát

A kecskeméti Mercerdes-Benz gyár lett Stuttgartban, 2020. február 13-án a Daimler Environmental Leadership Award (ELA) első helyezettje. Az díjat 2000-ben hívtak életre, és idén tizenkettedik alkalommal adták át – 30 ország 1200 résztvevőjének összesen 146 benyújtott projektjét értékelték a bírálók. A konszern belső környezetvédelmi díja azokat erőfeszítéseket ismeri el, amelyek a termékek környezeti mérlegét javítják, és a gyártást a lehető leginkább környezetbarát módon alakítják.

A „#Green. #Besser. #Kecskemét“ projekt a „Kiemelkedő környezetvédelmi elkötelezettség” kategóriában nyert. A kecskeméti gyár ezzel a mottóval számos különböző intézkedést valósított meg, melynek eredményeként 30 százalékkal alacsonyabb lett az energiafelhasználás, a széndioxid-kibocsátás több mint 30 százalékkal csökkent, és mára már 97,4 százalékos a hulladék-újrahasznosítási arány. A munkatársak a környezet- és klímavédelem jegyében eddig 2278 darab fát ültettek a gyár területén és új hulladéksziget-koncepciót vezettek be a hulladék optimális szétválogatásának támogatására.

A díj nem csak a közvetlenül a pályázatban résztvevő kollégák erőfeszítésének az elismerése, hanem valamennyi munkatárs munkájának megbecsülése, valamint a gyár fenntarthatósági stratégiájának visszaigazolása is egyben.

Nemzetközi hallgatók szakmai találkozója a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36 hallgatója vett részt január 13. és 17. között az első Global Student Innovation Camp 2020 elnevezésű rendezvényen, amelynek a Mercedes-Benz Academy Kecskemét adott otthont.

A tanulók betekintést nyertek a Mercedes-Benz gyár és a vállalat képzési központjának életébe. A workshopon a hallgatókat az egyetemekről érkező vendégoktatók és a gyár szakemberei, Prof. Dr. Uwe Sachse, Prof. Dr. Szívós László, Andreas ter Woort és Simon Laubscher támogatták. A projektfeladat egy gazdaságilag fenntartható és digitálisan támogatott üzleti modell megalkotása volt, melyhez olyan innovatív módszereket ismerhettek meg a gyakorlatban, valós üzleti körülmények között is, mint a Canvas, a Scrum, a Lean Startup, vagy a Design Thinking. A nemzetközi workshop célja az volt, hogy az új módszerek segítségével a diákok egy interkulturális csapatban, valós üzleti környezetben tehessék próbára és fejleszthessék tovább meglévő ismereteiket.

Ajándékozz mosolyt!: 2019-ben is karácsonyi ajándékcsomagot kaptak a rászoruló gyermekek

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2019 decemberében már ötödik alkalommal szervezte meg az „Ajándékozz mosolyt!” adománygyűjtő akciót, amely során a gyár munkatársai különböző meglepetéssel kedveskedtek a hátrányos helyzetű gyermekek számára. Az előző évekhez hasonlóan a gyár tűzifa adományozással is segítette a rászoruló családokat.

A 2019. évi jótékonysági akció keretében a gyár kollégái játékokkal, könyvekkel és édességgel készültek, 45 ajándékcsomagot pedig a 2019. december 12-én, a gyárban megtartott ünnepségen a vállalat vezetősége személyesen adott át a gyermekeknek. Folytatódott a Mercedes-Benz gyár, illetve az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány, a Kunszállási Gyermekekért Alapítvány valamint kiskunfélegyházi KAPOCS Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény közötti hagyományossá vált együttműködés. Tavaly is ez a három szervezet segített abban, hogy az adományok fennmaradó része még az ünnep előtt a rászoruló családok gyermekeihez jussanak el.

Harminc új végzős a Mercedes-Benz gyár kibővült ipari művezető képzési programjában

2019 decemberében a kecskeméti Mercedes-Benz gyár 30 munkatársa vehette át a német-magyar nyelvű tanúsítványt, miután lezárult a vállalat és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett ipari művezetőképzés harmadik tanéve is.

A vállalat és a kamara összefogásának eredményeként egy jól működő művezetőképzést sikerült életre hívni. Az idei tanév újítása volt, hogy már nem csak a kinevezett művezetők vehettek részt az oktatásban, hanem a gyár a művezető-jelölt (Művezető Utánpótlás Programban résztvevők) munkatársait is bevonta, akik jelenleg a művezetői feladatokra készülnek fel. Eddig már csaknem 70 dolgozó teljesítette sikeresen a képzést az elmúlt időszakban.

A tanúsítványokat ünnepélyes keretek között adta át 2019. december 10-én Borosné Huber Mária, a Német-Magyar Tudásközpont ügyvezetője és Uwe Oentrich, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR-igazgatója.

Véradás és egészséghónap volt a Mercedes-Benz gyárban

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2019 novemberében három alkalommal tartott véradást a Magyar Vöröskereszttel együttműködve. Az összesen 105 véradó közül többen is voltak olyanok, akik nem először adtak vért.

A véradás mellett már évek óta a vállalati kultúra, az egészségügyi stratégia részei a kollégák egészségmegőrzését támogató és a megelőzést segítő akciók. Ezen kezdeményezések közé tartozik a már hagyományossá vált novemberi egészséghónap is, amelyre a gyár idén is – térítésmentes urológiai, allergia-, labor-, hasi ultrahang, bőrgyógyászati és nőgyógyászati, illetve tüdőszűrő vizsgálatokat biztosító – szűrőbusszal, vitaminosztással és védőoltással készült.