Sajtóinformációk: www.media.daimler.hu

További információ és sajtókapcsolatok:

E.mail: kommunikacio@daimler.com

Ismét sikeres évet zárt a kecskeméti Mercedes-Benz gyár

A járműgyártó vállalat továbbra is Magyarország gazdaságának egyik meghatározó szereplője. Az autógyártó ismét sikeres évet zárt: 2019-ben mintegy 190.000 kompakt autó gurult le a kecskeméti gyártószalagokról, amellyel mintegy 3,7 milliárd eurós nettó árbevételt ért el a vállalat. Ez az eredmény a 2018-ban elért csaknem 3,6 milliárd eurós árbevételhez képest mintegy 2,7 százalékos növekedést jelent.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2019-ben három alkalommal is sikeresen indították el az egymást követő új kompakt modellek sorozatgyártását. Februárban az újgenerációs CLA Coupé első sorozatgyártott példánya gördült le a gyártószalagról, amelyet rövid időn belül, júniusban testvérmodellje, az új CLA Shooting Brake követett. 2019 őszén a kecskeméti gyárban egy éven belül harmadszor indult el sikeres sorozatgyártás, amikor egyszerre hagyták el a gyártósort a kecskeméti kompakt modellek Mercedes-AMG Performance csúcsverziójának első példányai.
A kecskeméti gyár a Mercedes-Benz Cars globális gyártási hálózatában is tovább növelte jelentőségét. A gyár úttörő szerepet tölt be olyan, új gyártástechnológiák alkalmazásában és tesztelésében, amelyeket a sikeres tesztidőszakot követően később a termelési hálózat más telephelyei is átvesznek és alkalmaznak.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sem a 2019-es év termelési és a pénzügyi eredményei, sem pedig a modellpaletta szinte teljes megújulása nem lett volna megvalósítható a gyár elkötelezett, motivált és hozzáértő csapata nélkül.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár nyerte meg a Daimler környezetvédelmi pályázatát

A kecskeméti Mercerdes-Benz gyár lett Stuttgartban, 2020. február 13-án a Daimler Environmental Leadership Award (ELA) első helyezettje. Az díjat 2000-ben hívtak életre, és idén tizenkettedik alkalommal adták át – 30 ország 1200 résztvevőjének összesen 146 benyújtott projektjét értékelték a bírálók. A konszern belső környezetvédelmi díja azokat erőfeszítéseket ismeri el, amelyek a termékek környezeti mérlegét javítják, és a gyártást a lehető leginkább környezetbarát módon alakítják.

A „#Green. #Besser. #Kecskemét“ projekt a „Kiemelkedő környezetvédelmi elkötelezettség” kategóriában nyert. A kecskeméti gyár ezzel a mottóval számos különböző intézkedést valósított meg, melynek eredményeként 30 százalékkal alacsonyabb lett az energiafelhasználás, a széndioxid-kibocsátás több mint 30 százalékkal csökkent, és mára már 97,4 százalékos a hulladék-újrahasznosítási arány. A munkatársak a környezet- és klímavédelem jegyében eddig 2278 darab fát ültettek a gyár területén és új hulladéksziget-koncepciót vezettek be a hulladék optimális szétválogatásának támogatására.

A díj nem csak a közvetlenül a pályázatban résztvevő kollégák erőfeszítésének az elismerése, hanem valamennyi munkatárs munkájának megbecsülése, valamint a gyár fenntarthatósági stratégiájának visszaigazolása is egyben.

Nemzetközi hallgatók szakmai találkozója a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36 hallgatója vett részt január 13. és 17. között az első Global Student Innovation Camp 2020 elnevezésű rendezvényen, amelynek a Mercedes-Benz Academy Kecskemét adott otthont.

A tanulók betekintést nyertek a Mercedes-Benz gyár és a vállalat képzési központjának életébe. A workshopon a hallgatókat az egyetemekről érkező vendégoktatók és a gyár szakemberei, Prof. Dr. Uwe Sachse, Prof. Dr. Szívós László, Andreas ter Woort és Simon Laubscher támogatták. A projektfeladat egy gazdaságilag fenntartható és digitálisan támogatott üzleti modell megalkotása volt, melyhez olyan innovatív módszereket ismerhettek meg a gyakorlatban, valós üzleti körülmények között is, mint a Canvas, a Scrum, a Lean Startup, vagy a Design Thinking. A nemzetközi workshop célja az volt, hogy az új módszerek segítségével a diákok egy interkulturális csapatban, valós üzleti környezetben tehessék próbára és fejleszthessék tovább meglévő ismereteiket.

Ajándékozz mosolyt!: 2019-ben is karácsonyi ajándékcsomagot kaptak a rászoruló gyermekek

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2019 decemberében már ötödik alkalommal szervezte meg az „Ajándékozz mosolyt!” adománygyűjtő akciót, amely során a gyár munkatársai különböző meglepetéssel kedveskedtek a hátrányos helyzetű gyermekek számára. Az előző évekhez hasonlóan a gyár tűzifa adományozással is segítette a rászoruló családokat.

A 2019. évi jótékonysági akció keretében a gyár kollégái játékokkal, könyvekkel és édességgel készültek, 45 ajándékcsomagot pedig a 2019. december 12-én, a gyárban megtartott ünnepségen a vállalat vezetősége személyesen adott át a gyermekeknek. Folytatódott a Mercedes-Benz gyár, illetve az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány, a Kunszállási Gyermekekért Alapítvány valamint kiskunfélegyházi KAPOCS Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény közötti hagyományossá vált együttműködés. Tavaly is ez a három szervezet segített abban, hogy az adományok fennmaradó része még az ünnep előtt a rászoruló családok gyermekeihez jussanak el.

Harminc új végzős a Mercedes-Benz gyár kibővült ipari művezető képzési programjában

2019 decemberében a kecskeméti Mercedes-Benz gyár 30 munkatársa vehette át a német-magyar nyelvű tanúsítványt, miután lezárult a vállalat és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett ipari művezetőképzés harmadik tanéve is.

A vállalat és a kamara összefogásának eredményeként egy jól működő művezetőképzést sikerült életre hívni. Az idei tanév újítása volt, hogy már nem csak a kinevezett művezetők vehettek részt az oktatásban, hanem a gyár a művezető-jelölt (Művezető Utánpótlás Programban résztvevők) munkatársait is bevonta, akik jelenleg a művezetői feladatokra készülnek fel. Eddig már csaknem 70 dolgozó teljesítette sikeresen a képzést az elmúlt időszakban.

A tanúsítványokat ünnepélyes keretek között adta át 2019. december 10-én Borosné Huber Mária, a Német-Magyar Tudásközpont ügyvezetője és Uwe Oentrich, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR-igazgatója.

Véradás és egészséghónap volt a Mercedes-Benz gyárban

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2019 novemberében három alkalommal tartott véradást a Magyar Vöröskereszttel együttműködve. Az összesen 105 véradó közül többen is voltak olyanok, akik nem először adtak vért.

A véradás mellett már évek óta a vállalati kultúra, az egészségügyi stratégia részei a kollégák egészségmegőrzését támogató és a megelőzést segítő akciók. Ezen kezdeményezések közé tartozik a már hagyományossá vált novemberi egészséghónap is, amelyre a gyár idén is – térítésmentes urológiai, allergia-, labor-, hasi ultrahang, bőrgyógyászati és nőgyógyászati, illetve tüdőszűrő vizsgálatokat biztosító – szűrőbusszal, vitaminosztással és védőoltással készült.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetői meglátogatták a Neumann János Egyetemet

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vezetői a tudományos és kutatási szakmai együttműködés továbbfejlesztése érdekében látogatást tettek a Neumann János Egyetemen 2019. november 28-án.

Az egyetem vezetői bemutatták a felsőoktatási intézmény képzési portfólióját és kutatás-fejlesztési projektjeit, és javaslatokat tettek az együttműködés kereteinek kiszélesítésére. A látogatás részeként az egyetem munkatársai a Mercedes-Benz gyár vezetőinek bemutatták a GAMF Műszaki és Informatikai Kar laboratóriumait, kutatóműhelyeit, ahol a kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködési lehetőségekről folytattak egyeztetéseket. A vállalat és az egyetem vezetői megtekintették az új Campus épületét is.

Csúcsteljesítményű AMG modellek gyártása indult el a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

Idén harmadszor indult el sikeres sorozatgyártás Kecskeméten: az első Mercedes-AMG Performance modellek gördültek le a gyártószalagról. A Mercedes-AMG A 45 4MATIC+, a Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+ Coupé és a Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+ Shooting Brake modellek egyszerre kerültek gyártósorra és kizárólag a magyarországi telephelyen készülnek.

Az előkészületek már 2018-ban megkezdődtek a kecskeméti gyárban, szorosan együttműködve az AMG-vel, azért, hogy már a gyártószalagról elsőként leguruló AMG-modellek is a megszokott Mercedes-Benz csúcsminőségben készüljenek. A vállalat gyártásban résztvevő munkatársait hónapokon keresztül képezték az AMG-modelleknél alkalmazott egyedi munkafolyamatokra. Az modellek különleges formájú karosszériájának előállítása és felszerelése kimondottan nagy szakmai hozzáértést igényel, mind a présüzemben, mind a karosszériaüzemben. A felületkezelő üzemben pedig egy új, innovatív fényezőrendszer további, különleges színek alkalmazására biztosít lehetőséget.

A Mercedes-AMG vadonatúj sportmodelljeit lenyűgöző teljesítmény, egyedülálló menetdinamika és kifejező megjelenés jellemzi. A kiváló minőségű, modern kialakítású belső tér sportos elemeivel, magas felszereltségével, illetve az intuitív MBUX multimédiás rendszer révén szoros kapcsolatot teremt az ember és a gép között.

Új szakokkal és táborral indult a tanév a Mercedes-Benz képzési központjában

Szakmai táborral indította a tanévet a Mercedes-Benz Academy Kecskemét. A parádi rendezvényre 72 diák érkezett, akik a képzési központ szakképzett oktatóival együtt minden nap izgalmas feladatokkal készültek. A tanulók megismerték egymást, a különböző játékokkal pedig megfigyelhették, hogyan tudnak a szerszámkészítő, mechatronikus-karbantartó, gépjármű mechatronikus, karosszérialakatos, járműkarosszéria előkészítő, és felületbevonó csapatok tagjaiként együtt dolgozni.

Idén ősszel 264 tanuló és 89 hallgató kezdte meg a tanévet a Mercedes-Benz Academy Kecskemét képzési központban. Az öt alapszakma mellett szeptembertől olyan új képzések is indultak, mint az automatikai technikusi és mechatronikai technikusi képzés, valamint egy 1 éves CNC gépkezelő oktatás is.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2011-óta működik a duális képzés, amely az elméleti tudást professzionális gyakorlati ismeretekkel teszi teljessé. A vállalat a programban a kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskolával, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskolával, a szegedi Déri Miksa Szakgimnáziummal és Szakközépiskolával, illetve a Neumann János Egyetemmel működik együtt.

A Mercedes-Benz megkezdte Kecskeméten az új CLA Shooting Brake gyártását

Rövid időn belül már a második új generációs kompakt modell gyártását kezdte meg Kecskeméten a Mercedes-Benz Cars. Testvérmodelljéhez, a CLA Coupéhoz hasonlóan az új CLA Shooting Brake is kizárólag a magyarországi telephelyen készül a teljes világpiac számára. Az új modell sportos és praktikus: második generációja még nagyobb rakteret kínál a bevásárláshoz, vagy éppen a sporteszközök szállításához. Ugyanúgy, mint a CLA Coupé, a kombi modell is elsősorban a fiatalabb vásárlói réteget szólítja meg. Az új modellben a Mercedes-Benz User Experience (MBUX) multimédia rendszer legújabb verziója kapott helyet. Az új CLA Shooting Brake a legújabb biztonsági segédrendszerekkel van felszerelve: az S-osztályból érkező funkcióknak köszönhetően az aktív biztonság tekintetében kimagaslik a szegmensből.

Az új CLA Shooting Brake 2019 szeptemberében kerül kereskedelmi forgalomba.