Hódításra született: Az új CLA Shooting Brake!

Az elmúlt években fontos mérföldköveket ünnepelhettünk gyárunkban: felépítettük a gyárat, elindult a B-osztály gyártása, majd 2013-ban egy olyan modellé, mely csak Kecskeméten készül: ez a CLA. A kecskeméti gyár sikertörténetét most egy harmadik, szintén csak Magyarországon gyártott modellel folytatjuk, a CLA kombi változatával, az úgynevezett „shooting brake”-kel. Az új CLA Shooting Brake az ötödik tagja a Mercedes-Benz nagysikerű kompakt gépjármű családjának. November 25-én hivatalosan is bejelentették az autó kecskeméti gyártását és megjelentek róla az első hivatalos sajtófotók! Nos, méltán lehetünk büszkék a második kizárólag Kecskeméten készülő modellünkre is.

Az új kompakt gépjármű modellek bevezetésével a Mercedes-Benz érezhetően fiatalított – az egész világon csökkent az ügyfelek átlagéletkora. A kompakt gépjárművek új generációjának már közel 900.000 autója került az ügyfelekhez, köztük 100.000 CLA. A CLA hódítási aránya nemzetközi szinten több mint 50%. Büszkék lehetünk tehát arra, hogy a CLA Shooting Brake is nálunk készül!

 A CLA Shooting Brake sok részletében, mint például a keret nélküli oldalüvegek tekintetében, a coupékra hasonlít, mégis a kombikra jellemzően jól variálható és többcélú.
 

A piaci bevezetésre szánt limitált Orangeart modell többek között AMG sokküllős feketére festett könnyűfém felnikkel van felszerelve, a felni széle narancssárga, valamint narancssárgák a díszítő elemek is az első és hátsó kötényen.
 A belső térben a bőr-/ DINAMICA mikroszálas huzattal ellátott fekete/narancssárga sportülések és a narancssárga kontrasztos díszítő varrások nyűgözik le a szemünket, valamint a fekete biztonsági övek narancssárga csíkkal.
 A szabadon álló kijelző képátmérője sorozatban 17,8 cm.
 Hosszú motorháztetőjével, keskeny grafikájú  hátsó háromszögablakával és a laposan hátrafelé lejtő tetőkontúrjával ugyanolyan határozott vonalvezetésű mint a CLS Shooting Brake.
 A Shooting Brake kombi hátsó frontja garantálja, hogy az autó jól használható szabadidős célokra, miközben azonban nem veszít a CLA-ra jellemző igényes külső megjelenéséből. Ezenkívül a hátsó utasok kényelmét szolgálja a 4 cm-rel magasabb belső tér, amely így 94,7 cm-t ér el.

 


Shooting Brake – de mi köze a vadászathoz?


Honnan jön a Shooting brake elnevezés? Miért éppen ezt a nevet viseli a Mercedes-Benz néhány modellje? Íme a válaszok:
A Shooting Brake egy különleges karosszéria fajtát takar: egy olyan Coupé-t, amelynek meredeken ívelő a hátsó része, és amely a hátsó ajtójával inkább egy kombira hasonlít, mintsem egy limuzinra. A hagyományos kombival ellentétben egy Shooting brake összességében sportosabb és elegánsabb megjelenésű. Brake-nek hívták angolul azokat az eszközöket (kötőfék), amelyeket a zabolátlan lovak megfékezésére (to brake) használtak, annak érdekében, hogy utána munkára foghassák őket. És mivel eközben könnyen megsérültek ezen járművek, csak olyanokat használtak, amelyek más célra sürgősen nem voltak bevethetőek. A brake-eket könnyű, gyakran változtatható felépítményekkel látták el, amelyekkel pl. egy vadászathoz szükséges eszközöket szállítottak. Azokat a járműveket hívták tehát Shooting brake-nek, amelyekkel vadászni mentek.
A motorizált Shooting brake-ek az 1960-as és 70-es években terjedtek el Angliában, ahol jómódú vidéki urak vásárolták meg, hiszen az ő életmódjuk része volt a vadászat és a golfozás. A klasszikus Shooting Brake az Aston Martin DB5-től származik, amelyet David Brown 1963-ban saját személyes vadászati céljaira készíttetett.
A Mercedes 2012 vége óta kínálja a CLS Shooting Brake-et: a sikeres CLS Coupé volt az alapja, amiből ügyes hátsó rész kialakítással fejlesztettek ki egy kombi változatot, majd 2015 januárja óta készül nálunk egy újabb változat, a  CLA Shooting Brake.