Mercedes-Benz CLA Coupé

Modell

Teljesítmény kW [PS]

Gyorsulás 0-100 km/h [manuális/automata váltó] s

Végsebesség [manuális/automata váltó] km/h

CO2 kibocsátás [manuális/automata váltó] g/km

CO2 hatékonysági osztály

Fogyasztás [manuális/automata váltó] l/100 km

4 hengeres

 

 

 

 

 

 

CLA 180
BlueEfficiency Edition

90 [122]

9,9/-

190/-

118/-

B

5,0/-

CLA 180

90[122]

9,3/-

210/-

130-126/-

B

5,6-5,4/-

CLA 200

115 [156]

8,6/8,5

230/230

131-127/129-122

B

5,7-5,5/5,5-5,2

CLA 220 CDI

125 [170]

-/8,2

-/230

-/117-109

A+

-/4,5-4,2

CLA 250

155 [211]

-/6,7

-/240

-/144-142

C

-/6,2-6,1

CLA 45 AMG

260[360]

k.A.**

250*

k.A.**

k.A.**

k.A.**

 

Nincs értelme (lég)-ellenállni – az új CLA-osztály

A világ legjobb aerodinamikájával, az avantgard Coupé megjelenéssel és az opcionálisan rendelhető 4MATIC összkerék meghajtással a CLA új szegmenst hoz létre.  A CLA, az új négyajtós Coupé a CLS  koncepcióját követi, amelynek a 2013-as debütálása óta már rengeteg követője akadt. Keret nélküli ajtóival a CLA a Concept Style Coupé formavilágát helyezi át közvetlenül a sorozatgyártásba.
 
Dieter Zetsche:  „A CLA olyan autó, amelyik nem engedi, hogy összetévesszük a  középkategóriát a középszerűséggel. Erőteljes külső megjelenésével a Mercedes-Benz márka sportos oldalát domborítja ki.”

A külső megjelenés

A négyajtós kupét lélegzetelállítóan sportos arányai és domború illetve homorú felületeinek játéka teszi egyedülállóvá. A markáns jellemzők egyike az orr-részbe ágyazott motorháztető, valamint a gyémánthatású hűtőmaszk. Három markáns vonal tagolja az oldalfelületet: a sárvédők fölötti strukturális vonal ún. „dropping line”-ként elölről hátrafelé lejt,  a hátsó tengely fölött lévő vállizmot egy húrszerű vonal borítja be, és egy további lendületes vonal húzódik az első keréktől a hátsó világítóegységek felé.

A belső tér

Az enteriőr a külső sportos összkép folytatása. A díszítőelemek valamennyi felülete ezüstös galvanizálással kap hűvös tapintású, fémes hatást. A műszerfalban öt kerek, galvanizált külső gyűrűvel ellátott szellőző kapott helyet. A szabadon álló kijelző fekete zongoralakk-optikájú szegélyét ezüstös keret fogja körül.  A sportos karakter nyomatékosításaként a CLA elöl is és hátul is integrálülésekkel van felszerelve.

Továbbfejlesztett segédrendszerek

A CLA technikailag is olyan rendszereket nyújt, mint elődje: számtalan segédrendszer segíti a sofőrt és gondoskodik a biztonságról és a lehető legnagyobb kényelemről. Széria felszereltség többek között a fáradtságfigyelő rendszer (Attention Assist), valamint a radaralapú ütközésmegelőző rendszer (Collision Prevention Assist), az adaptív fékasszisztenssel. Kaphatók a CLA-hoz a bevált segédrendszerek is, mint a sávtartó csomag a holttér- és sávtartó asszisztenssel, vagy az adaptív távolsági fény-asszisztens. A hosszirányú és merőleges parkolóhelyekre az opcionálisan rendelhető aktív parkoló-asszisztens segíti a beparkolást.

Új cW rekord

A CLA nem csak a megjelenését és felszereltségét, hanem aerodinamikáját illetően is új mércét állít föl.

Az aerodinamikailag optimalizált karosszéria rekordértékű adatokkal ajándékozza meg  az atletikus kupét a légáramlást tekintve, a cW érték a világ legjobbjai közé tartozik a sorozatban gyártott gépjárművek között. De nem csak a trófeák száma gyarapszik: a csekély légellenállás csökkenti az üzemanyag fogyasztást a mindennapokban és egyúttal gondoskodik a zökkenőmentesen gyorsuló motorok különösen hatékony teljesítményéről.

A 2013-as év a CLA-nak köszönhetően új mérföldkövet jelent a Mercedes-Benz márka magyarországi történetében. A CLA sorozatgyártásának elindulásával tizenhétről harmincháromra emelkedett a kecskeméti gyár magyarországi beszállítóinak száma.

A CLA Németország legszebb autója

„A szépség győz“ – ez volt az AUTO BILD Design Award idei mottója. Több mint 90.000 olvasó tett eleget az autós szaklap felhívásának, és döntött öt kategóriában arról, hogy mely új autók legyenek az év nyertesei.

A Mercedes-Benz CLA a coupék és cabriók között vitte a prímet, és valamennyi osztály legjobbja lett – ezért nevezhetjük most a CLA-t Németország legszebb autójának. A Mercedes-Benz így immáron ötödször lett ennek a színvonalas szépségversenynek a győztese. Osztályának „szépségkirálynője” lett az új Mercedes-Benz E-osztály: a közép- és felső kategóriában lett első helyezett. Az AUTO BILD Design Award keretében 2013-ban az olvasókból álló zsűri díjazta a Mercedes-Benz márka innovatív külső megjelenését, ami valamennyi osztályban nagyon magabiztos, bátor, és intelligens trendet képvisel.

CLA: 5 csillag a biztonságra

A CLA a Mercedes-Benz kompakt gépjárművek családjának harmadik tagjaként megkapta Európa elismert, vezető független autóbiztonsági tanúsítójának, az Euro NCAP-nak a legjobb értékelését. A Kecskeméten gyártott Mercedes a töréstesztet kiváló eredménnyel zárta. Az autó ötcsillagos értékelést kapott az utasvédelemben, a gyalogosvédelemben és a biztonsági felszerelések kategóriájában is! Ezenkívül a CLA három „NCAP Advanced“díjat nyert el a biztonsági innováció területén, a balesetmegelőző rendszer második generációjáért: Ütközés Megelőző Asszisztens (Collosion Prevention Assist), az Éberség Figyelő Rendszerért (Attention Assist) és az utasvédelmi rendszerért (PRE-SAFE). A CLA széleskörű biztonsági felszereltsége nem mindennapi: az utasok védelmét 9 légzsák biztosítja. A biztonsági csúcsfelszereltség közé tartozik az első és hátsó övfeszítővel szerelt biztonsági öv, valamint a gyalogosok védelmét szolgáló aktív motorháztető. A Mercedes-Benz Intelligent Drive koncepciójának keretén belül, a számos járművezetőt segítő rendszer érhető el, többek között a sávtartó- és holttérfigyelő rendszer, a radaros követési távolságtartó rendszer (Distronic Plus), az intelligens fényszóró és az aktív parkolás-asszisztens PARKTRONIC-kal és tolatókamerával.

Mercedes-Benz CLA 45 AMG: a külső megjelenés találkozása a vezetés élményével

A Mercedes-AMG nyitotta meg március végén New Yorkban a 2013-as autó tavaszt:

a New York International Auto Show-n ünnepelte világpremierjét a Mercedes-AMG modell, a CLA 45 AMG. A négyajtós középkategóriájú kupé a sikeres, nagy teljesítményű és egyben trendformáló CLS 63 AMG filozófiáját követi.

 

Már egyetlen pillantás alapján látható, hogy a CLA 45 AMG ugyanazokat a géneket örökölte, mint nagyobb testvére és tökéletesen képviseli az AMG márka „Driving Performance” ígéretét: 265 kW (360 LE) teljesítménnyel és 450 newtonméter nyomatékmaximummal nemcsak a világ legerősebb négyhengeres szériamotorjával büszkélkedhet, hanem rendkívüli hatékonysággal és az EU6 károsanyag-kibocsátási szabvány teljesítésével is. Száz kilométerenként 6,9 literes fogyasztása (NEFZ összesített) a legmagasabb igényeket is kielégíti. Szintén új mércét állít a vetélytársak elé a teljesítményorientált AMG 4MATIC összkerékhajtás.

Ola Källenius, a Mercedes-AMG GmbH vezetője: „A CLA 45 AMG formájában a Mercedes-AMG páratlan, abszolút kívánatos autót prezentál a jellegzetes AMG génekkel. A csúcstechnika-csomag, a világ legerősebb négyhengeres szériamotorjával és a teljesítményorientált AMG 4MATIC összkerékhajtással a legszebb formájában adja a kiemelkedő dinamikát.“
A legfontosabb adatok áttekintése:

 

Lökettérfogat

1991 cm3

Teljesítmény

265 kW (360 LE) 6000/min

Maximális forgatónyomaték

450 Nm bei 2250 – 5000/min

Motor súlya (szárazon)

148 kg

Maximális fordulatszám

6700/min

Literteljesítmény

133 kW (181 LE)

Csúcsnyomás

140 bar

Maximális töltőnyomás

1,8 bar

Fogyasztás (NEFZ átlag)

6,9 – 7,1 l/100 km

CO2 emisszió

161 – 165 g/km

Hatékonysági osztály

C – D

Emissziós norma

EU6

Gyorsulás 0-100 km/h-ra

4,6 s

Végsebesség

250 km/h (elektronikusan korlátozva)