Társadalmi felelősségvállalás

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. jelentős szerepet vállal Kecskemét és a régió fejlődésében. Magyarország egyik legnagyobb vállalataként, és Bács-Kiskun megye legnagyobb befektetőjeként támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek közösséget és értéket teremtenek, segítenek a rászorulókon és a gyermekek egészségtudatos nevelésében. Társadalmi felelősségvállalása szerteágazó és összetett. Aktív partnerkapcsolatokat ápoló részlegei támogatást nyújtanak oktatási, kulturális és sport szervezeteknek, alapítványoknak és intézményeknek.


Mobile Kids Program
A Mercedes-Benz gyár számára kiemelten fontos a közlekedésbiztonság. Kecskemét az első város Magyarországon, ahol a MobileKids (MoKi) program segítségével az iskolai tanrendbe is bevezették a közlekedésbiztonsági ismereteket. A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztonság nemcsak az autóban, a zebrán, a járdán, hanem az úttesten haladva is a legfontosabb szempont. A Daimler AG 2001-ben hívta életre a kezdeményezést, hogy a gyermekek fel tudjanak készülni a biztonságos közlekedésre, azóta több mint 1,5 millióan vettek részt a programban világszerte.


Te szedd!
A vállalat nagy figyelmet fordít a fenntarthatóság és hosszú távú gondolkodás mindennapi megvalósításra. Évek óta részt vesz a kecskeméti TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban, ahol 2016-ban több mint nyolcvan önkéntes 300 zsák szemetet és 60 köbméter, konténerben elszállítható hulladékot gyűjtött össze Kecskemét Homokbánya városrészében.


Jótékonysági ebédosztás
A már hagyományos, Kecskemét városával folytatott több éves együttműködésének köszönhetően a gyár vezetői személyesen vettek részt és segítettek decemberben Kecskeméten, a Városi Szociális Közalapítvány jótékonysági ebédosztásánál. A karácsony előtti napokban az alapítvány a kecskeméti nyugdíjasokat, illetve gyerekeket és családokat látta vendégül a Hírös Agóra Kulturális Központ aulájában.


Ajándékozz mosolyt!
Az „Ajándékozz mosolyt!” kezdeményezéssel a gyár dolgozói évek óta nehéz sorsú gyerekeket és családjaikat igyekeznek támogatni. A karácsonyi gyűjtés keretében több mint 200 doboznyi ajándék gyűlt össze, amelyeket az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványon, valamint a Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül juttattak el a rászorulóknak.

 

Szponzorációs tevékenységek

A Mercedes-Benz gyár aktív résztvevője Kecskemét kulturális és társasági életének, ezért kiemelten fontosnak tartja olyan közösségi események támogatását, amelyek minőségi kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A Mercedes-Benz gyár főtámogatóként csatlakozott a húsz helyszínen, közel kilencven kulturális programot felvonultató Kecskeméti Tavaszi Fesztivál mecénási köréhez, valamint a Téli Fesztivál támogatóihoz. Részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatban, a látogatók nemcsak az autókat nézhetik meg, hanem betekintést nyerhetnek a gyártócsarnokokba is. A Mercedes-Benz gyár támogatja a Jazzfőváros Kecskemét kezdeményezést, valamint a Hírös Hét Fesztivál augusztusi rendezvényeit. A helyi társadalmi, kulturális életben meghatározó szerepet betöltő kecskeméti Katona József Színház és a Prima Primissima Megyei Príma Gála főszponzora. A Csipero-fesztivál (Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó) és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) szintén a támogatottak körébe tartozik.


A gyár évek óta anyagi támogatással segíti a Hírös vacsora rendezvényt Kecskeméten. A vacsorából befolyó összegből a szakképzésben részt vevő, családi, anyagi körülményeik miatt hátrányos helyzetű, de tanulmányi eredményeiket, szorgalmukat, szakmai munkájukat tekintve kiemelkedően teljesítő diákokat támogatja.


A Mercedes-Benz gyár szponzorációs tevékenységében kiemelt helyet kap a sport és az utánpótlás-nevelés, a megye több sportlétesítményét is támogatja. Anyagilag segíti a gyár nevét viselő Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémiát és a Mercedes-Benz Gyár Labdarúgó Akadémiát, a Kecskeméti Mozgáskorlátozottak Sportegyesületét, illetve a nagykőrösi Pityke Kosársuli Sportegyesületet, és a kecskeméti Sportiskola Vízilabda Szakosztályát.