Duális felsőfokú képzés a Mercedes-Benznél

 

Gyakorlat alapú elmélet

A Mercedes-Benz gyár Kecskemétre települése után a régió kiemelt járműipari központtá vált, melynek köszönhetően megemelkedett  képzett szakemberek iránti kereslet. Német tapasztalatok felhasználásával a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Kara –együttműködve a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-vel és egyéb intézményi partnerekkel –, a hazai viszonyokhoz illeszkedő duális rendszerű képzést dolgozott ki 2012-ben. Ennek célja, hogy maximálisan megfeleljen a járműipar elvárásainak. Az országosan is egyedülálló képzésben a hallgatók amellett, hogy gyakorlatot szereznek a szakmájukban, az elméleti tudásukat munka közben, „élesben” bővíthetik.  A kialakított képzési rendszer elvégzése után olyan leendő munkavállaló kerül ki az oktatásból, aki versenyképes tudással rendelkezve - több hónapos vagy akár több éves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül is - képes belépni a munka világába.

 

Mi is az a duális képzés?

A duális képzésben részt vevő hallgatók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként a főiskolán folytatják tanulmányaikat a Mercedes – Benz Manufacturing Hungary Kft -nél rendszeres szakmai gyakorlaton vesznek részt, valamint megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást. 

A diploma megszerzését követően  olyan pályakezdőkként kerülnek ki a munkaerőpiacra, akik 3,5 éves szakmai gyakorlattal és naprakész szaktudással rendelkeznek.

A duális képzés lehetőséget biztosít arra, hogy az a Mercedes-Benz gyár már a főiskolai évek alatt saját „képére” formálja a hallgató tudását. Ehhez rengeteg plusz szakmai képzést és gyakorlatot is biztosít  legkiválóbb szakembereinek bevonásával. 

A cégnek nem titkolt szándéka a programmal az, hogy „kinevelje” jövőbeli munkavállalóit. A diplomaszerzést követően  ők gyakran több éves továbbképzés és  a beilleszkedési idő nélkül azonnal teljes értékű munkavállalóként kezdik meg munkájukat.

A duális képzés során a hallgatók az alapszak elvégzése mellett teljesítik a vállalat képzési programját is. Azaz a felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányi időszak után több hetes szakmai gyakorlat következik a vállalatnál.

Ezek a gyakorlati hetek azonban garantáltan nem a „bámészkodásról” fognak szólni, hanem komoly feladatokra számíthatsz – persze nem rögtön az első félévek elején...

 

Miért érdemes a duális képzést választanod?

A duális képzés számos előnnyel járhat számodra. Lehet, hogy 18 évesen még nem érzed ennek a jelentőségét , de hidd el, a későbbi tapasztalatok igazolni fogják, érdemes volt a duális képzést választani.

Megtudhatod, milyen egy cég munkavállalójának lenni. Biztosan te is vállaltál már diákmunkát, de ez egészen más lesz. Duális hallgatóként bepillantást nyersz a Mercedes-Benz gyár működésébe, megismerheted a vállalati kultúrát és azt is megtapasztalhatod, hogy milyen, amikor munkatársként számítanak rád és komolyan vesznek

A gyakorlatok alatt a legkiválóbb  szakemberektől tanulhatod meg a szakma fortélyait. Biztos lehetsz benne, hogy naprakész, hasznosítható tudást kapsz, mindezt a vállalat életében, az aktuális projektekben való aktív részvételeddel.  

A vállalat munkádat a hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazza ( legalább hetente a minimálbér 15 %-a) és esetleg béren kívüli juttatásokat is adhat (ez a cég döntésétől függ), így függetlenedni tudsz anyagilag, és akár ebből akár önállóan is biztosíthatod megélhetésedet.

A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, hiszen a havi juttatást nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is megkapod, amikor az a „munkád” hogy rendszeresen bejárj a főiskolai órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd a beadandó feladatokat.

A fizetés mellett más „bevételeid” is lehetnek. Nappali tagozatos hallgatóként, akár csak a többi főiskolás, te is jogosult vagy bizonyos juttatásokra. A felsőoktatási ösztöndíjaknak különböző formái vannak: tanulmányi, szociális, köztársasági, Bursa Hungarica, városi ösztöndíj stb. Ezek természetesen minden esetben bizonyos feltételekhez kötöttek..

A főiskolai kurzusokon évfolyamtársaiddal közösen veszel részt, így nem maradsz ki semmiből,  legyen szó tanulmányok vagy szórakozásról.

A duális hallgatók együtt haladnak tanulmányaikban, így igazi közösséggé kovácsolódnak össze, ahová jó tartozni, ahonnan segítséget lehet kérni.

Tanulmányaid befejezésekor már 3,5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezel, ami hatalmas előny a karriered indításában, sőt az is lehet, hogy munkaszerződéssel a zsebedben veszed át a diplomád!

A hallgatói munkaszerződésed akkor jár le, amikor átveszed a diplomádat. Továbbiakban sem a cégnek, sem a hallgatónak nincs egymással szemben kötelezettsége. Természetesen jóó esély van rá, hogy a cég „marasztal”, és mint újdonsült diplomással köt veled új szerződést . 

 

Mit vár el mindezért a vállalat?

Azt, hogy jó eredménnyel teljesítsd tanulmányaid és aktívan vegyél részt a vállalat projektjeinek megvalósításában.

A képzés folyamán végig a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Kar által a Járműmérnöki vagy a Gépészmérnöki alapszakhoz elkészített mintatanterv szerint kell előrehaladnod, mert csak így biztosítható sikeres együttműködés a vállalattal. 

 

Mit kell tenned, ha csatlakozni szeretnél hozzánk?

Te is részt vehetsz a „duális” képzésben, amennyiben: 

Felvételt nyersz a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Karán meghirdetett Járműmérnöki vagy Gépészmérnöki alapszakra. valamint megfelelsz  a Mercedes-Benz gyárnál történő kiválasztási eljáráson.

Figyelem! Csak a mindkét feltétel együttes teljesítése esetén lehet valaki duális hallgató. A beiratkozás után a főiskola sorolja át a hallgatót duális hallgatónak.

 

Mi a felvételi eljárás menete?

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat 2017. január 31-ig várjuk a dualis@daimler.com e-mail címre :

  • Önéletrajz
  • Középiskolai bizonyítványok másolatai és Érettségi bizonyítvány másolata (amennyiben rendelkezel vele)
  • Pontosan kitöltött adatlap
  • Nyelvvizsga bizonyítvány másolata (amennyiben rendelkezel vele)


A jelentkezés lezárása után tanulmányi átlag alapján kiválasztjuk a legjobb tanulókat, akiket egy személyes felvételi elbeszélgetésre hívunk meg cégünkhöz.

A kiválasztáson részt vevő tanulók visszajelzést kapnak az itt elért eredményről. Ezután jelentkezni kell a GAMF gyakorlat orientált Járműmérnöki vagy Gépészmérnöki alapszakára.

 

Sok sikert a felvételihez!  Várunk a Mercedes-Benz-hez!